Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Υπερπραγματική Φράξια Λευκω©ίας 59

Το σαρωμένο έγγραφο-κειμήλιο των Ελλήνων κατοίκων του, φευ, τουρκοκρατούμενου χωριού Τύμβου


Ένας όρκος που εκκρεμεί ή ρέει εδώ κι 87 χρόνια

Το έγγραφο του ενωτικού ψηφίσματος, της 25ης Μαρτίου του 1930, των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών κατοίκων του χωριού Τύμβου (Μεσαορία, Κύπρος), με την Ελλάς. Η σύνταξη και η πληρεξουσιότητα του εγγράφου δόθηκε στον ιερέα, στην αρχή του χωριού και στην εκκλησιαστική επιτροπεία. Ο ιερέας, του οποίου η υπογραφή φαίνεται πρώτη, κάτω κι αριστερά του εγγράφου, παπά-Αθανάσιος Χριστοδούλου, ήταν/είναι ο προπάππους τού Έλλην Κύπριου ποιητή Κώστα Ρεούση (Κωνσταντίνου Α. Ει. Παπαθανασίου).
Δολοφονήθηκε άνανδρα και με φριχτό τρόπο -για έναν Έλληνα, και δη της νήσου Κύπρου, που έχει περιβληθεί, άξια, το ιερατικό σχήμα- από τους αγγλοσάξονες αποικιοκράτες-κατακτητές κατά τη διάρκεια της/του Επαναστάσεως/Εθνικοαπελευθερωτικού Ενωτικού Αγώνος 1955-1959, και η οικογένεια, προς τιμήν και εις μνήμην της μορφής/προσωπικότητας, των αγώνων και της θυσίας του, άλλαξε/προσάρμοσε το επώνυμό της σε Παπαθανασίου, ήτοι:

«Το Χρέος Του Απογόνου-Επιγόνου του Παπ’ Αθανασίου» 


Μία Ελεύθερη Ανάρτηση
Της
Υπερπραγματικής Φράξιας Λευκω©ίας
Έτος Ιδρύσεως 2005
[25.03.2017]
!*!
Κωνσταντίνος Παρθένης (1878-1967)
«Ο Ευαγγελισμός» (1910-1911), λάδι και στοιχεία φύλλου χρυσού σε καμβά επικολλημένο σε ξύλο, η ιδιόχειρη αφιέρωση με μελάνι, 43,2x41,8 εκ.. 
Κληροδότημα Αριστοβούλης Β. Λοπρέστη, Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου. Στην ιδιόχειρη αφιέρωση διαβάζουμε: 
«Στον αγαπητό μου φίλο Αλ. Παπαναστασίου εις ανάμνησι της ενδόξου ημέρος 25 Μαρτ. 1924 με αγάπη και ευγνωμοσύνη Κ. Παρθένης». 

2 σχόλια:

  1. Από λαμπρή γενιά λοιπόν...χρόνια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ πολύ, αγαπητή -κι αγαπημένη μου ποιήτρια- κυρία Μπακονίκα. Χρόνια πολλά και του χρόνου, είθε, η Κύπρος λεύτερη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή