Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Σχόλια Πολιτισμικής Αντικατασκοπίας 1

Ο ποιητής Κώστας Ρεούσης στο Γραφείο Αντικατασκοπίας του Τάγματος της Υπερπραγματικής Φράξιας Λευκω©ίας, απαθανατισμένος από τον συγγραφέα Στέφανο Σταυρίδη, στις 29 Οκτωβρίου 2017


ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕ συμπληρώθηκαν 90 χρόνια από την αυτοκτονία του Κώστα Καρυωτάκη (+21 Ιουλίου 1928), και ο Δήμος Πρέβεζας κάλεσε επίσημα και προσωπικά τον σκηνοθέτη Κύρο Παπαβασιλείου να προβάλει, στο πλαίσιο της τραγικής επετείου, την ταινία του «Οι εντυπώσεις ενός πνιγμένου» που αφορά στον ποιητή. Αθόρυβα ο σκηνοθέτης τίμησε τον Καρυωτάκη, τον εαυτό του και τους ανθρώπους που τον κάλεσαν. Από την εδώ μεριά, συμπαθής και πολυπράγμων ποιήτρια, απάγγειλε ποιήματα του αυτόχειρα, σε μουσικοποιητική βραδιά (sic), στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Λάρνακας». Ο Κώστας Καρυωτάκης είναι σκληρός ποιητής και δεν προσφέρεται για παραθαλάσσιες εκδηλώσεις ηλιοκαμένων ή μπαϊλντισμένων από τη ζέστη εντόπιων τουριστών κι άλλων τινών αλλοδαπών.

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ έλαβε το περιλάλητο «Γλωσσάρι Δημοσιογραφίας». Χρυσή ευκαιρία για τους δημοσιογραφικούς τενεκέδες και για τους αυτιστικούς πνευματικούς ταγούς του νησιού να γράψουν / δείξουν έκπληκτοι ή οργισμένοι τη συγκατάβαση ή αντίθεσή τους, αποφεύγοντας τεχνηέντως την ουσία όσων προσχεδιασμένα επιδιώκονται να επιβληθούν. Οι γελοίες παραιτήσεις των άνευρων λογοτεχνών που στελεχώνουν την Ε.Λ.Κ. και οι ακόμη πιο γελοίες αντιδράσεις της Ε.Σ.Κ. ευνοούν την εικόνα μιας παρδαλής και ξεπουπουλιασμένης όρνιθας.

Η ΜΑΤΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗΣ της σύγχρονης κυπριακής ποίησης ως μίας αυτόνομης ποιητικής κατάθεσης στον ελληνόφωνο (sic)  κόσμο, αχθοφέρνει τις συμπλεγματικότητες μίας ενωτικής απόσχισης από το κύριο σώμα της «στιχοχάραξης» Ελλήνων. Μία συνωμοτική συγκατάθεση, επιρρεπών στην ηδονή των επαίνων ιθαγενών, εξακολουθεί να διαφημίζει την κυπριακή ποίηση ως μία διακορευμένη κόρη, π’ αναζητεί το μαστροπό της στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της υποτιθέμενης αυτονομίας των κρατών-μελών της. Το γούστο είναι πως έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας σ’ αυτόν τον τόπο: Έλληνες, Τούρκοι, Λατίνοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι κι άλλοι που δεν υπάρχει λόγος να κατονομαστούν.


Περιοδικό, «Το Πεζοδρόμιο», τχ. 3, Λευκωσία, Οκτώβριος 2018, σ. 31      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου